28.02.2022

Γράφω Την Εαυτή Μου: Εργαστήρι Φεμινιστικής Ανάγνωσης & Συγγραφής

Σεμινάριο/Εργαστήριο
28.02.2022 Ημερομηνία
Σεμινάριο/Εργαστήριο Κατηγορία
Αθήνα Τοποθεσία

Info

Πειραματικό εργαστήρι φεμινιστικής ανάγνωσης και γραφής.
Με την Κατερίνα Σεργίδου

Ημερομηνία Έναρξης 28.02.2022
Ώρα 19:00:00
Ημερομηνία Λήξης 16.05.2022
Τοποθεσία Fårö, Έβρου 14
Σύνδεσμος

Περιγραφή

“Και γιατί δεν γράφεις; Γράψε! Η γραφή είναι για σένα, εσύ για εσένα∙ το σώμα σου είναι δικό σου, πάρ’το.”
Ελέν Σιξού

Το σημείο εκκίνησης για το πειραματικό εργαστήρι φεμινιστικής ανάγνωσης και γραφής είναι το κάλεσμα της γαλλίδας φιλοσόφου και συγγραφέα Ελέν Σιξού να εγγράψουμε την εαυτή μας. Στο φεμινιστικό κείμενο αναφοράς “Το γέλιο της Μέδουσας” η Σιξού πλάθει μια φεμινιστική γλώσσα καλώντας τις γυναίκες να γράψουν, αντιμετωπίζοντας με τη γραφή τους το νόμο, τη σιωπή, το φόβο και τελικά το θάνατο.
Εμπνεόμενες από το κάλεσμα για μια δική μας γραφή, εγγραφή και συγγραφή, σε κάθε συνάντηση, χρησιμοποιούμε ως καμβά κείμενα γραμμένα από γυναίκες και φεμινιστικά αναγνώσματα προκειμένου να πειραματιστούμε δημιουργώντας τα δικά μας γραπτά. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων διαβάζουμε και συζητούμε συλλογικά, αντλούμε μοτίβα, ανακαλύπτουμε μεθοδολογίες, επινοούμε μια δική μας γραμματική και μέσα από ένα συνειρμικό παιχνίδι ελεύθερης γραφής γράφουμε τις δικές μας ιστορίες. Σε κάθε συνάντηση εντοπίζουμε τα σημεία που μας εμποδίζουν να γράψουμε αλλά και εκείνα που μας κάνουν ανεξάντλητες. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας αναζητούμε τρόπους να απελευθερώσουμε τη γραφή μας προσπαθώντας να απαντήσουμε στο ερώτημα: πώς να γράψω την εαυτή μου;
Καθώς βιώνουμε τη γυναικεία ορθογραφία και τη μουσική δεκαοχτώ γυναικών, ανάμεσά τους της Ελέν Σιξού, της Μαργκερίτ Ντυράς, της Βιρτζίνια Γουλφ, της Audre Lorde, της Λένας Πλάτωνος, της Νεσιέ Γιασίν και της Μάγκι Νέλσον, δημιουργούμε σταδιακά ένα πολυφωνικό κείμενο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου κάποιες από τις συγγραφείς, μας στέλνουν τα δικά τους μηνύματα προτείνοντας πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα πώς να γράψουμε τις εαυτές μας. Στο τέλος των δέκα συναντήσεων αποχωριζόμαστε το συλλογικό μας κείμενο αφήνοντάς το να αποφασίσει πώς θέλει να ζήσει μετά την συγγραφή του.