Εμείς

H ψηφιακή πλατφόρμα ΒΙΒΛΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ αποτελεί την πρώτη συστηματική χαρτογράφηση κάθε είδους εκδηλώσεων για το βιβλίο που πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.

Σκοπεύει στην έγκαιρη ενημέρωση των βιβλιόφιλων, στη μελέτη και καταγραφή των εκδηλώσεων βιβλίου, στη διασύνδεση δημιουργών, φορέων και επαγγελματιών από τον χώρο του βιβλίου, καθώς επίσης στην ανάδειξη των πολλαπλών ρόλων του βιβλίου και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στη χώρα μας.

Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επιστημονική υπεύθυνη:
Άννα Καρακατσούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Ομάδα εργασίας:
Δανάη Σιώζιου, Παυλίνα Μάρβιν, Μαριάννα Δεβετζή, Σοφία Ανδρεαδάκη, Ιφιγένεια Παπούλη, Νίκος Αντωνίου, Μαρίνα Μάρδα, Αυγή Δαφερέρα, Αντώνης Αντωνιάδης

Βιβλιογεωγραφία 

Το Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου (ΕΙΒ) ιδρύθηκε το 2019 από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ με στόχο να αποτελέσει έναν επιστημονικό και έγκυρο φορέα παραγωγής πρωτογενούς έρευνας, μελέτης και ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης. Το διεπιστημονικό ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο του Κέντρου υποστηρίζεται από επιμέρους δράσεις και ερευνητικά προγράμματα. Προωθεί την πρωτογενή ιστορική έρευνα, την αξιοποίηση αρχείων και τη διεπιστημονική αλληλεπίδραση της Ιστορίας με άλλα επιστημονικά πεδία και τέχνες. Ενδιαφέρεται για την παραγωγή του βιβλίου ως χρηστικού αντικειμένου και ως έργου τέχνης• για την οικονομική του λειτουργία και τους όρους δημιουργίας του σε όλα τα στάδια της αλυσίδας του βιβλίου• όπως και για τη μελέτη και την προώθησητης φιλαναγνωσίας στην Ελλάδα.

Το ΕΙΒ είναι μέλος του Κέντρου Αριστείας του ΕΚΠΑ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στις Ανθρωπιστικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες και συμμετέχει στο Δίκτυο για την Έρευνα της Τυπογραφίας και των Εκδόσεων (ΔΕΤΕ).