24.02.2022

∞: αποκατάσταση , Βασίλης Αμανατίδης

Performance Παρουσίαση βιβλίου

Info

Ημερομηνία Έναρξης 24.02.2022
Ώρα 20:00:00
Σύνδεσμος

Περιγραφή

Μία ποιητική μαρτυρία από τη χώρα των ζωντανών:
Τον καιρό της κόβιντ απαγόρευσης και της ανθρωποπαύσης, η μητέρα –πλέον ηλικιωμένη, άρρωστη και κατάκοιτη–, ξάφνου μάρτυρας και ευαγγελίστρια των δικών της Παθών, περνά σιγά σιγά σαν την κλωστή μέσ’ από τη βελόνα προς την άλλη μεριά, μετατοπίζεται, αυτονομείται και αναδεικνύεται –έστω τώρα– σε ποιήτρια των δικών της ποιημάτων.
Μετά το υμνημένο από κριτική και κοινό “μ_otherpoem: μόνο λόγος” και το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών “εσύ: τα στοιχεία”, στο νέο βιβλίο ποίησης του Βασίλη Αμανατίδη “∞: αποκατάσταση”, που μόλις κυκλοφόρηαε (Νεφέλη, 2022), παρακολουθούμε –πάνω απ’ το χείλος του τέλους– εκείνο που μένει πέρα από το γενετήσιο τραύμα, τη φθορά και τον θάνατο: τη ζωή ολόλαμπρη παρ’ όλη την απώλεια με, παρόλο τον σπαραγμό, μια δοξαστική αίσθηση γιορτής, σχεδόν νίκης.
Ένα βιβλίο και μία περφόρμανς ποίησης (για τους χαμένους και τους ζωντανούς μας, την Τιτανομαχία με τους προγόνους την γλωσσική καταγωγή μας, μια μητέρα-γλώσσα, και την αποκατάσταση της αγάπης), που υψώνουν το μεσαίο δάχτυλο στον θάνατο. Στόχος: ο στοχαστικός και σωματικός τρόπος του προσωπικού και του πολιτικού, η ποίηση ως βιωματικό και ως πληθυντικό γεγονός.

Συντελεστές
ποίηση, σύλληψη: Βασίλης Αμανατίδης
σκηνοθεσία, φωτισμοί: Σοφία Καρακάντζα
performance: Βασίλης Αμανατίδης, Μαριάνα Βογιατζή, Σοφία Καρακάντζα
ηχητικά τοπία, ήχος: Μαριάνα Βογιατζή
εικαστική ιδέα: Ράνια Εμμανουηλίδου
μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα
οπτική επικοινωνία: Απόστολος Ρίζος
οργάνωση παραγωγής: Μαύρος Γάντζος

Χάρτης

24.02.2022
Performance and Παρουσίαση βιβλίου
Θεσσαλονίκη
MOMus-Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης