20.03.2024

«Το ξίφος του πνεύματος»: Βιβλίο, πολιτισμική ηγεμονία και άκρα δεξιά στην Ελλάδα μετά το 1974

Παρουσίαση βιβλίου

Info

Ημερομηνία Έναρξης 20.03.2024
Ώρα 19:00:00
Σύνδεσμος
Συμμετέχοντες

Άννα Καρακατσούλη, ιστορικός, καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Χρίστος Μάης, διδάκτορας σπουδών εκδόσεων και πολιτισμικής ιστορίας, διδάσκων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περιγραφή

Το Δίκτυο για την Έρευνα της Τυπογραφίας και των Εκδόσεων (ΔΕΤΕ) σάς προσκαλεί στη δημόσια, διαδικτυακή παρουσίαση και συζήτηση του βιβλίου “‘Το ξίφος του πνεύματος’: Βιβλίο, πολιτισμική ηγεμονία και άκρα δεξιά στην Ελλάδα μετά το 1974″ της ιστορικού Άννας Καρακατσούλη, καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Εκδόσεις Gutenberg, 2024). Συντονίζει την εκδήλωση και σχολιάζει o Χρίστος Μάης, διδάκτορας σπουδών εκδόσεων και πολιτισμικής ιστορίας, διδάσκων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 στις 19:00. Συμμετοχή μέσω Zoom (απαιτείται εγγραφή): https://bit.ly/DETE-15
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου (https://www.dardanosnet.gr/product/to-xifos-tou-pnevmatos/):
Η ραγδαία άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων και ομάδων και η διεύρυνση του ακροατηρίου τους από τις αρχές του 21ου αιώνα συνοδεύονται από μια σημαντική μεταβολή στον τρόπο δράσης τους. Η αντιπαράθεση μεταφέρεται στο πεδίο της ταυτότητας και οι απροκάλυπτα ρατσιστικές θέσεις αντικαθίστανται από τον λόγο περί “πολιτισμικής διαφοράς” και “διαφύλαξης της ευρωπαϊκής ταυτότητας”. Η πολιτισμική ηγεμονία της άκρας δεξιάς και η κανονικοποίηση των προταγμάτων της αποτελούν πλέον πρόκριμα για την πολιτική επικράτησή της.
Με δεδομένο ότι η εκδοτική παραγωγή είναι ένας προνομιακός δείκτης της κυκλοφορίας και ανταλλαγής των ιδεών, το βιβλίο χαρτογραφεί τους εκδοτικούς διαύλους μέσω των οποίων διακινούνται οι ακροδεξιές και εθνικιστικές ιδέες στην Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση. Ενδιαφέρεται για την ορατότητα και τη συνοχή που προσδίδει το βιβλίο σε μικρές και μεγαλύτερες ακροδεξιές ομάδες και για την ημι-αυτονομία του χώρου από τις λειτουργίες του “κατεστημένου” εκδοτικού πεδίου. Οι εγχώριες εκδοτικές πρωτοβουλίες εξετάζονται συγκριτικά με αντίστοιχα φαινόμενα στην Ευρώπη, ώστε να αποτιμηθεί ο χαρακτήρας της άκρας δεξιάς και των εθνικιστικών ομάδων στην Ελλάδα κατά την τελευταία πεντηκονταετία από μια σκοπιά που μέχρι τώρα δεν έχει απασχολήσει την έρευνα.