23.04.2024

Εξωσχολικά ή εξοβελισμένα; Πώς τα βιβλία και οι βιβλιοθήκες μπορούν να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον

Εκδήλωση

Info

Ημερομηνία Έναρξης 23.04.2024
Ώρα 18:30:00
Συμμετέχοντες

Συμμετέχουν:

Ιωάννα Μπουραζοπούλου, συγγραφέας

Αγγελική Γιαννικοπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ

Κέλλυ Φατούρου, βιβλιοθηκονόμος

Ιχάμπ Σαμπάνα, ιστορικός – εκπαιδευτικός

 

Παρεμβαίνουν:

Κούλα Πανάγου, εκπαιδευτικός – υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Μπάμπης Μπαλτάς, εκπαιδευτικός – μέλος της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο»

Απόστολος Πάππος, νηπιαγωγός – συντάκτης ELNIPLEX

 

Συντονίζει:

Ραφαέλλα Μανέλη, δημοσιογράφος

 

Περιγραφή

Ο Κύκλος Πολιτισμικής Πολιτικής του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Εξωσχολικά ή εξοβελισμένα; Πώς τα βιβλία και οι βιβλιοθήκες μπορούν να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον»που διοργανώνει για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου την Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 18:30 στη Βίλα Κοτοπούλη στου Ζωγράφου.

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες(Miguel de Cervantes), ο Γουίλιαμ Σέξπιρ (William Shakespeare) και ο Ίνκα Γκαρθιλάσο ντε λα Βέγκα (Inca Garcilaso de laVega). Με αφορμή το γεγονός αυτό, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια ΗμέραΒιβλίου, προκειμένου να αποτελεί αφορμή για δράσεις που θα αναδεικνύουν την αξία του βιβλίου και τη σημασία της ανάγνωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θεματική της εκδήλωσης είναι τα παιδιά,οι νέοι και η ανάγνωση στο σχολείο και τη βιβλιοθήκη.

Ο ρόλος του σχολείου στην καλλιέργεια της ανάγνωσης έχει κομβική σημασία, καθώς είναι ο πιο δημοκρατικός: στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης συμμετέχουν καταρχήν όλα τα κοινωνικά στρώματα με ίσους όρους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.Ωστόσο, οι δράσεις φιλαναγνωσίας στο σχολικό σύστημα είναι σήμερα προϊόν προσωπικής πρωτοβουλίας κάποιων εκπαιδευτικών.Δεν περιλαμβάνονται στο θεσπισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.Δεν υπάρχουν σχολικές βιβλιοθήκες που θα τις συμπλήρωναν, όπως είναι αναγκαίο.Δεν έχει υλοποιηθεί η διδασκαλία ολόκληρων λογοτεχνικών έργων στο σχολείο,ενώ οι σχετικές εξαγγελίες προξενούν ανησυχία μήπως φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα χωρίς μια συνολική επανεξέταση του σημερινού εξετασιοκεντρικούεκπαιδευτικού προγράμματος.

Παράλληλα, κατεξοχήν δημοκρατικό πλαίσιο για την προσέγγιση του βιβλίου αποτελούν και οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες. Ο ρόλος τους είναι αναντικατάστατος για την ανάγνωση, έχοντας ταυτόχρονα ευρύτερες διαστάσεις, καθώς συγκροτούν δημόσιους χώρους που ενισχύουν αποφασιστικά την πολιτιστική και κοινωνική συμμετοχή, άρα ενδυναμώνουν τη Δημοκρατία.Κάτι τέτοιο, όμως, προϋποθέτει ότι είναιστελεχωμένες, εξοπλισμένες και λειτουργικές, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει παρά σε λίγες περιπτώσεις.

Με αφορμή την παραπάνω προβληματική, η εκδήλωση επιδιώκει να αποτελέσει την αφετηρία για ένα δημόσιο διάλογο που θα πλαισιώσει τη συγκρότηση,με τεκμηριωμένο τρόπο,προτάσεων για δημόσιες πολιτικές ανάγνωσηςαπό παιδιά και νέους.

Χάρτης

23.04.2024
Εκδήλωση
Αθήνα
Κύκλος Πολισμικής Πολιτικής Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ