Δημιουργική Γραφή δια ζώσης | Από το βίωμα στο χαρτί (Α’ κύκλος)

Σεμινάριο/Εργαστήριο
Ημερομηνία
Σεμινάριο/Εργαστήριο Κατηγορία
Αθήνα Τοποθεσία

Info

Διάρκεια:
11 εβδομάδες

Συχνότητα:
Τετάρτη 18:00 – 20:00
ή Πέμπτη 18:00 – 20:00

Ημερομηνία Έναρξης
Ώρα 18:00:00
Τοποθεσία Artens
Σύνδεσμος
Συμμετέχοντες

Εισειγήτρια: Αργυρώ Μαντόγλου, συγγραφέας

Περιγραφή

Στο Σεμινάριο Δημιουργικής γραφής με την Αργυρώ Μαντόγλου στην ARTENS, θα ασκηθούμε στον τρόπο άντλησης υλικού από το περιβάλλον μας αλλά και από τη δική μας προσωπική ιστορία. Επίσης, θα μάθουμε να εντοπίζουμε τα ερεθίσματα εκείνα που προσφέρονται σε ένα αστικό τοπίο αλλά και σε εσωτερικούς, ιδιωτικούς χώρους, προκειμένου να συνθέσουμε τις δικές μας γραπτές αφηγήσεις, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν ένα αυτοτελές διήγημα ή να ενταχθούν σε ένα έργο μεγαλύτερης έκτασης (νουβέλα/ μυθιστόρημα).

Διάρκεια:
11 εβδομάδες

Συχνότητα:
Τετάρτη 18:00 – 20:00
ή Πέμπτη 18:00 – 20:00

Θα εργαστούμε με τις αισθήσεις (αφή, όσφρηση, γεύση, ακοή και όραση), με παλιά ξεχασμένα βιώματα και μνήμες και θα ενισχύσουμε τις τεχνικές εκείνες που βοηθούν στην απελευθέρωση της φαντασίας. Θα «συνεργαστούμε» με τον παλιό μας εαυτό, τον έφηβο και το παιδί και θα «δανειστούμε» το φρέσκο βλέμμα του. Έμφαση θα δοθεί στον εναλλακτικό και καινοτόμο τρόπο μεταγραφής της εμπειρίας, στη βαρύτητα της λέξης, στην ιδιαίτερη έκφραση του καθενός και στην καλλιέργεια της δικής μας φωνής προκειμένου να ενισχυθεί η δύναμη και η πρωτοτυπία του γραπτού μας.

Μέσα από ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις θα μάθουμε:

  • Να εντοπίζουμε τις εικόνες εκείνες που μπορεί να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την κατασκευή του δικού μας αφηγηματικού κόσμου• εικόνες που μπορεί να ενταχθούν και να ενσωματωθούν στο εν εξελίξει γραπτό μας.
  • Θα μάθουμε να «αξιοποιούμε» τα βιώματά μας και τις δικές μας εμπειρίες, τον τρόπο κατασκευής αλησμόνητων χαρακτήρων και θα εξετάσουμε τις τεχνικές εκείνες που βοηθούν στη δημιουργία ζωντανών σκηνών και συναρπαστικών ιστοριών.
  • Κυρίως, θα μάθουμε να παρατηρούμε τον κόσμο, την τέχνη αλλά και την καθημερινότητα ως συγγραφείς: Να διακρίνουμε τον υπαινιγμό, το παράδοξο, την πολυσημία, τη συνύπαρξη μικρόκοσμων και τις ασυνείδητες ορμές στον κόσμο που μας περιβάλλει. Μέσα από αποσπάσματα βιβλίων που θα μας δοθούν, φωτογραφίες, έργα τέχνης, σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες, θα ασκηθούμε στο να χτίζουμε την ατμόσφαιρα, να δημιουργούμε χαρακτήρες, να επινοούμε διαλόγους, πλοκή, ανατροπές και να τροφοδοτούμε το γραπτό μας με ζωντανές μεταφορές και ανατρεπτικές σκηνές.

Χάρτης