16.02.2022

Εβραίοι αιχμάλωτοι στην Αμμόχωστο – Ιστορική έρευνα και λογοτεχνία

Παρουσίαση βιβλίου
16.02.2022 Ημερομηνία
Παρουσίαση βιβλίου Κατηγορία
Online Τοποθεσία

Info

Ημερομηνία Έναρξης 16.02.2022
Ώρα 19:30:00
Σύνδεσμος
Συμμετέχοντες

Βασιλική Σελιώτη, διδάκτωρ, φιλόλογος, εκπαιδευτικός
Νάσια Διονυσίου, συγγραφέας
Γαβριήλ Χαρίτος, διδάσκων Ιστορία των πολιτικών σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν

Περιγραφή

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Έρευνας Δαυίδ Μπεν-Γκουριόν του Ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν, διοργάνωσαν τη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Εβραίοι Αιχμάλωτοι στην Αμμόχωστο – Ιστορική Έρευνα και Λογοτεχνία».
Αφορμή της διαδικτυακής συζήτησης αποτελούν δύο βιβλία που διηγούνται με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο την περιπέτεια συνολικά 52.000 Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος, τους οποίους εγκλώβισαν στα στρατόπεδα κράτησης της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, από τον Αύγουστο του 1946 έως τον Φεβρουάριο του 1949, οι ιστορικές συγκυρίες της μεταπολεμικής Ευρώπης, της βρετανοκρατούμενης Κύπρου και της ταραγμένης Παλαιστίνης.
Η Δρ. Βασιλική Σελιώτη μίλησε για την ιστορική της μελέτη «Βρετανικά Στρατόπεδα Εβραίων Προσφύγων στην Κύπρο (1946-1949)», που κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Επίκεντρο.
Η συγγραφέας Νάσια Διονυσίου, παρουσίασε τη νουβέλα της «Τι είναι ένας κάμπος» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021 από τις εκδόσεις Πόλις.

Χάρτης