31.05.2023

Γυναικοκτονίες, ενδοοικογενιακή βία, σεξισμός. Η απάντηση της λογοτεχνίας

Διάλεξη/Συζήτηση
31.05.2023 Ημερομηνία
Διάλεξη/Συζήτηση Κατηγορία
Χανιά Τοποθεσία

Info

Ημερομηνία Έναρξης 31.05.2023
Ώρα 20:00:00
Τοποθεσία Ραδάμανθυς
Σύνδεσμος
Συμμετέχοντες

Άρια Αθανασάκη, φιλόλογος, συγγραφέας

Κωνσταντίνα Χαριτάκη, εκπαιδευτικός-συγγραφέας

Περιγραφή

Εκρηκτική άνοδο τα τελευταία χρόνια, δείχνουν όλες οι επίσημες στατιστικές για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα πολύ αυξημένα καταγράφονται τα περιστατικά ενδοοικογενιακής βίας. Ταυτόχρονα, ο σεξισμός αποτελεί κυρίαρχο λόγο και καθημερινή πρακτική σε αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε εργασιακούς χώρους και σε πολλές εκδηλώσεις του δημόσιου βίου. Τα θύματα, τρομοκρατημένα, συνήθως βιάζονται ξανά και ξανά, ενώ η κοινωνία μοιάζει να κουκουλώνει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Με αφορμή και την πρόσφατη γυναικοκτονία στη Χαλκιδική, οι εκδόσεις Ραδάμανθυς ανοίγουν τη συζήτηση, καλώντας τους λογοτέχνες να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν. Συγγραφείς που ήδη, εδώ και χρόνια, έχουν γράψει και έχουν μιλήσει για τέτοια ζητήματα μέσα από τα λογοτεχνικά τους έργα.

Η φιλόλογος και συγγραφέας Άρια Αθανασάκη και η εκπαιδευτικός-συγγραφέας Κωνσταντίνα Χαριτάκη συναντήθηκαν λογοτεχνικά στο έργο «Γυναίκα – Με αφετηρία τη μουσική και προορισμό το θέατρο», συλλογικό έργο του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας των Εκδόσεων Ραδάμανθυς. Από τότε, η Κωνσταντίνα Χαριτάκη έχει γράψει τα μυθιστορήματα «Σημείο μηδέν», «Ίσαλος γραμμή» και «Vendico», ενώ η Άρια Αθανασάκη τις νουβέλες «Το τίμημα» & «Δικαίωσις».

Με αφετηρία τα λογοτεχνικά τους έργα, θα συζητήσουμε με τους φίλους του βιβλίου, αντλώντας υλικό και συμπεράσματα από το δραματουργικό τους εργαστήρι, που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν, δείχνοντας παράλληλα ότι η λογοτεχνία μπορεί να παίρνει θέση στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας και να προβάλλει πρότυπα – θετικές φιγούρες, τα οποία αφυπνίζουν και ενεργοποιούν τους ανθρώπους.

Χάρτης