01.12.2022

Ποίηση δια ζώσης + online| Πείραμα και Παιχνίδι

Σεμινάριο/Εργαστήριο
01.12.2022 Ημερομηνία
Σεμινάριο/Εργαστήριο Κατηγορία
Online and Αθήνα Τοποθεσία

Info

Κάθε Πέμπτη 18:00-20:00

Ημερομηνία Έναρξης 01.12.2022
Ώρα 18:00:00
Τοποθεσία Artens
Σύνδεσμος
Συμμετέχοντες

Εισηγητής: Γιάννης Δούκας, ποιητής, μεταφραστής

Περιγραφή

Στο Σεμινάριο Ποίησης με τον Γιάννη Δούκα στην ARTENS θ’ ακολουθήσουμε κατά τις συναντήσεις μας μια προσέγγιση συλλογικής και συμμετοχικής εκ του σύνεγγυς ανάγνωσης. Θα κινηθούμε δειγματοληπτικά σε όλο το φάσμα και το εύρος της ποιητικής παράδοσης, νεοελληνικής και παγκόσμιας, με σκοπό ν’ αντιληφθούμε και ν’ ακτινογραφήσουμε την πληθώρα των τρόπων με τους οποίους πήραν μορφή, κατά καιρούς και κατά τόπους, οι εκφραστικές και θεματικές αναζητήσεις μιας πλειάδας δημιουργών.

Η ποίηση είναι μία, είναι, όμως, και πολλές: ισάριθμες με όσες και όσους προστρέχουν σε αυτήν και την καλλιεργούν. Ένας από τους στόχους του σεμιναρίου μας θα είναι να θερμομετρήσουμε τις ανάγκες και τις τάσεις της ευαισθησίας μας και, μέσα από την αλληλεπίδραση με τα κείμενα, να κατανοήσουμε εις βάθος τον εαυτό μας, να εντοπίσουμε αυτά που επείγουν μέσα μας και τα κατάλληλα εργαλεία για να τα διατυπώσουμε.

Ανάμεσα στους άξονες που θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας θα είναι η ποιητική γλώσσα, στη συμπυκνωμένη απόκλισή της από την καθομιλουμένη, η συγκρότηση του προσωπικού ιδιώματος, ο μετεωρισμός του είδους ανάμεσα στη γραπτή αποτύπωση και την προφορική του εκφορά, η εξέλιξη της μετρικής έως την απελευθέρωσή του στίχου και την ακρόαση της αθέατης, ενδότερής του μουσικής, η σχέση της ποίησης με την ιστορία και με την επικαιρότητα, η συνομιλία της με άλλες μορφές τέχνης, η λειτουργία της ως έκφρασης ή και ως υπέρβασης του εαυτού.

Θ’ ασκηθούμε, παράλληλα, στο ποίημα, με την πρωτογενή, αρχική σημασία της λέξης, αυτό, δηλαδή, που φτιάχνεται, κατασκευάζεται, δημιουργείται. Θα εξετάσουμε τις τεχνικές αυτής της κατασκευής, τις παραμέτρους της χειρωναξίας που συνεπάγεται, τους κανόνες με τους οποίους θεμελιώνεται και χτίζεται ένα ποίημα – και πώς, ασφαλώς, παραβιάζονται οι κανόνες αυτοί. Θα επιδιώξουμε, πρωτίστως, καθώς χειριζόμαστε τις μορφές και τα θέματα που μας απασχολούν, ν’ αφεθούμε στο παιχνίδι και το πείραμα, μέσα από τα οποία οι πρώτες ύλες και οι μέθοδοί μας καταλήγουν στον κατορθωμένο λόγο που τις εμπεριέχει και που τις ξεπερνά.

Χάρτης

01.12.2022
Σεμινάριο/Εργαστήριο
Online and Αθήνα
Artens