07.12.2022

Βραβεία 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων

Εκδήλωση

Info

Ημερομηνία Έναρξης 07.12.2022
Ώρα 19:00:00
Σύνδεσμος

Περιγραφή

Στον διακεκριμένο Γερμανό μελετητή της βυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας και φιλέλληνα Χανς Αϊντενάιερ [Στουτγκάρδη, 1937] απονέμει η Εταιρεία Συγγραφέων το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» 2022.

Η Εταιρεία Συγγραφέων τιμά την μακροχρόνια αφοσίωση του Χανς Αϊντενάιερ στην μελέτη της ελληνικής γραμματολογίας, καθώς και την καθοριστική συμβολή του στη διάδοση της νεοελληνικής λογοτεχνίας στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι ο Χανς Αϊντενάιερ, μαζί με την σύζυγό του, μεταφράστρια Νίκη Αναστασιάδου-Αϊντενάιερ, ίδρυσαν τον εμβληματικό και πρωτοπόρο εκδοτικό οίκο «Ρωμιοσύνη» χάρη στον οποίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών λογοτεχνικών έργων. Επίσης ο Χανς Αϊντενάιερ συνέβαλε και στη σύσφιγξη των ελληνογερμανικών σχέσεων με την Πολιτιστική Ομάδα Πρωτοβουλίας για την διάδοση της ελληνικής κουλτούρας στην Γερμανία, της οποίας ήταν επικεφαλής από το 1983 έως το 2008. Για τους λόγους αυτούς, τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλης του Βερολίνου, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ και Αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ο τιμώμενος θα παρευρίσκεται στην εκδήλωση της 7ης Δεκεμβρίου για να παραλάβει αυτοπροσώπως το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» από τον πρώην Πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων, Αλέξη Ζήρα και θα μιλήσει με θέμα «Γραφή και Ανάγνωση στην ελληνική κουλτούρα της ακοής».

Το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» απονέμεται σε σημαίνουσες προσωπικότητες που με το έργο τους συντελούν στην διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της ίδιας, ετήσιας εκδήλωσης της Εταιρείας Συγγραφέων, θα απονεμηθεί το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη σε πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή από τον Γιώργο Μαρκόπουλο και το βραβείο Μένη Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο από τον Δημήτρη Νόλλα.

Το εικαστικό έργο του βραβείου «Διδώ Σωτηρίου» έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος και καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Σεβαστάκης.

Το Ημερολόγιο 2023 με θέμα «Εγώ και ο Άλλος» (εκδ. Σοκόλη) θα παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. Άννα Αφεντουλίδου, ενώ τα νέα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων θα υποδεχτεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ιωσήφ Βεντούρας.

Την εκδήλωση οργανώνει και συντονίζει η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Έλενα Χουζούρη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα μικρό κονσέρτο από την τσελίστρια Λυδία Παναγιωταρέα και την πιανίστα Μαρία Παπαπετροπούλου.

Τις βιντεοπροβολές έχει επιμεληθεί ο Παντελής Αναστασιάδης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Χάρτης

07.12.2022
Εκδήλωση
Αθήνα
Εταιρεία Συγγραφέων and Μέγαρο Μουσικής Αθηνών