05.05.2023

«Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων», του Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ

Διάλεξη/Συζήτηση Παρουσίαση βιβλίου
05.05.2023 Ημερομηνία
Διάλεξη/Συζήτηση Κατηγορία
Αθήνα Τοποθεσία

Info

Ημερομηνία Έναρξης 05.05.2023
Ώρα 20:00:00
Τοποθεσία The Upperhouse Athens
Σύνδεσμος
Συμμετέχοντες

Συντονίζει ο Μανώλης Πιμπλής,

Δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας

 

 

Περιγραφή

 

 

Βραβείο Γκονκούρ 2021 και βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας 2022

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το μυθιστόρημα «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» αφηγείται την ιστορία δύο Σενεγαλέζων συγγραφέων. Ο ένας σύγχρονος, σε αναζήτηση του εαυτού του, μοιάζει με τον συγγραφέα. Τον άλλο, που έζησε τη στιγμή της δόξας του το 1938, πριν από μια ραγδαία πτώση, τον μυστηριώδη Τ.Σ. Ελιμάν, ο συγγραφέας τον εμπνεύστηκε από τον Μαλιανό Γιαμπό Ουολογκέμ, νικητή του βραβείου Ρενοντό, το 1968.

Στο μυθιστόρημα, το 2018, ο Ντιεγκάν Λατίρ Φε, νεαρός συγγραφέας από τη Σενεγάλη που ζει στο Παρίσι, συγκλονίζεται από την ανακάλυψη του βιβλίου «Ο λαβύρινθος του απάνθρωπου», που εκδόθηκε το 1938. Η ιστορία αυτού του μυστηριώδους βιβλίου τον ιντριγκάρει. Ο συγγραφέας του εξαφανίστηκε μετά την έκδοση του μυθιστορήματος. Ο νεαρός συγγραφέας προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την ιστορία αυτού του έργου του Τ.Σ. Ελιμάν. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σενεγάλη, στο Μπουένος Άιρες, στο Άμστερνταμ και στο Παρίσι.

Το βιβλίο, που μεταφράζεται σε 35 γλώσσες, είναι ουσιαστικά μια ωδή αγάπης στη λογοτεχνία και στην άχρονη δύναμή της. Τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου γαλλικού μυθιστορήματος Transfuge, το βραβείο Hennessy, καθώς και με το Βραβείο Γκονκούρ 2021, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της γαλλικής λογοτεχνίας, που απονέμεται κάθε χρόνο στον συγγραφέα του «καλύτερου πεζού έργου μυθοπλασίας της χρονιάς». Σημειωτέον πως η γαλλική έκδοση του βιβλίου απέσπασε και το ειδικό βραβείο Choix Goncourt De la Grèce!

 

 

 

 

 

Χάρτης

05.05.2023
Διάλεξη/Συζήτηση and Παρουσίαση βιβλίου
Αθήνα
Γαλλικό Ινστιτούτο and Εκδόσεις Πατάκη